glavni planetoidni pojas

glavni planetoidni pojas, područje Sunčeva sustava između Marsove i Jupiterove putanje u kojem se gibaju patuljasti planet Cerera, oko 750 000 planetoida s promjerom većim od 1 km (npr. Bošković, Brač, Gaspra, Heba, Higijeja, Hrvatska, Hvar, Ida, Irida, Istra, Jadran, Junona, Lutecija, Matilda, Palada, Poreč, Puljanka, Vesta) i milijuni manjih. U tom se pojasu ne nalaze planetoidi Amori, Apoloni i Trojanci.

Planetoidni pojas oblikovao se kad i ostali dijelovi Sunčeva sustava, a gravitacijski utjecaj Jupitera onemogućio je stvaranje planeta, ograničio širinu pojasa i odredio pukotine u njemu (→ kirkwoodove pukotine). Smatra se da su u tom području postojala veća tijela koja su prvih 10 milijuna godina bila iznutra vruća. Ta su tijela bila izložena mnogobrojnim udarima pa su razmrvljena. Sadašnji planetoidni pojas sadrži samo 0,1% mase prvotnoga, oko 4% mase Mjeseca, a ostatak je Sunčevim vjetrom potisnut u svemir.

Citiranje:
glavni planetoidni pojas. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 5. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=68574>.