UPUTE

Što Hrvatska enciklopedija obrađuje?

Što Hrvatska enciklopedija obrađuje, izbor građe i komu je ona namijenjena, organizaciju natuknice, bilježenje izgovora i sl., te ostala objašnjenja i upute donosimo iz tiskanog izdanja.

Upute tiskanog izdanja

Osim toga, donosimo i neke podatke koji mogu olakšati služenje enciklopedijom:

Poredbena tablica glasovne abecede LZ i glasovne abecede IPA

Kratice i simboli

Etimološki elementi

Kako pronaći željeni podatak?

Dohvat željenog podatka omogućen je na dva načina. Pretraživanje (engl. searching) provodi se uz pomoć tražilice. Upisom tražene riječi u tražilicu i pokretanjem pretrage dobiva se ispis rezultata pretrage. Rezultati se redaju po relevantnosti – najprije se navodi članak kojem se naslov točno poklapa s traženom riječi, potom članci kod kojih je tražena riječ pronađena unutar naslova te, na kraju, svi oni članci u kojima je traženi tekst nađen tek nakon pretrage cijeloga sadržaja.

Pregledavanje (engl. browsing) podrazumijeva prolaženje (navigaciju) kroz popis članaka enciklopedije koji su, već prema njihovoj temi, unaprijed svrstani u određena područja i struke. Takva organizacija nalik stablu s granama i grančicama vodi korisnika, suzujući sve više njegov izbor od popisa područja k popisu struka odabranog područja, popisu članaka odabrane struke te naposljetku k odabranom članku. Osnovna su područja Umjetnost, Jezik i književnost, Povijest i društvo, Geografija i Priroda i tehnika. Navigacija kroz područja i struke može se započeti s početne stranice ili joj se može pristupiti iz svakog članka.

Kako poslati vlastiti prilog?

Hrvatska enciklopedija otvorena je za sve korisnike koji žele predložiti novi članak, ispravke ili nadopune postojećeg članka, ili jednostavno žele poslati komentar. Bilo koji od tih oblika suradnje može se ostvariti uz pomoć obrasca za kontakt koji se nalazi uz svaki članak.

Uredništvo Hrvatske enciklopedije ozbiljno će proučiti svaki prilog te ga, prema vlastitoj procjeni, prihvatiti u cjelini ili djelomično. Suradnici ne stječu autorska prava.

PRAVNE NAPOMENE

Dopušteno je korištenje ili citiranje pojedinih članaka u dijelovima ili u cjelini uz naznaku izvora. Članci se ne smiju objavljivati u tiskovnom ili elektroničkom obliku kao cjelovite i posebne publikacije bez pismene suglasnosti Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Sva autorska prava zadržava Leksikografski zavod Miroslav Krleža.