struka(e): matematika | fizika | medicina

žarište (fokus, od lat. focus: ognjište).

1. U fizici, točka kroz koju prolaze sve zrake što padaju na neki optički sustav paralelno s optičkom osi toga sustava. Pritom se kod konvergentnih sustava zrake stvarno sijeku u žarištu (realno žarište), dok se kod divergentnih sustava zrake raspršuju, a sijeku se samo njihovi produžetci u smjeru suprotnome od smjera širenja (virtualno ili imaginarno žarište). Kod leće, odn. sustava leća postoje uvijek po dva žarišta smještena simetrično s obiju strana leće na optičkoj osi. Žarište sfernoga zrcala nalazi se na optičkoj osi, na polovici polumjera sfere koje je zrcalo dio.

Žarišna daljina (fokalna daljina) (znak f) je udaljenost žarišta od središta leće ili od tjemena sfernoga ili paraboličnoga zrcala, tj. udaljenost žarišta od optičkoga središta sustava. Žarišna daljina leće ovisi o obliku leće i o tvari od koje je leća napravljena, a žarišna daljina zrcala ovisi o zakrivljenosti zrcala.

2. U matematici, istaknuta točka neke krivulje (→ elipsa; hiperbola; parabola).

3. U medicini, ishodišno mjesto patološkoga procesa u organizmu. Najčešće se odnosi na mjesto iz kojega se patogeni mikroorganizmi ili njihovi toksini šire krvlju, limfom ili tjelesnim šupljinama po tijelu, pa nastaje npr. gnojna upala, apsces, granulom (→ fokalna infekcija). Izraz se rabi i za ograničena mjesta u kori velikoga mozga koja izazivaju epileptične napadaje (epileptična žarišta), predmaligne promjene stanica u jetri (displastična žarišta jetre) ili promjene u plućima kod tuberkuloze (primarno plućno žarište).

Citiranje:

žarište. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 27.5.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/zariste>.