struka(e): glazba

Stooges, The [δə stu:'iz], američki rock-sastav. Jedna od najutjecajnijih skupina u povijesti rocka, posebno u smislu definiranja i afirmacije izvornih postulata punka i post-punka kao zasebnih izričaja. Oformio ih je Iggy Pop (James Newell Osterberg; r. 1947), a ostali članovi bili su gitarist Ron Asheton (1948–2009), bubnjar Scott Asheton (1949–2014) i basist Dave Alexander (1947–1975).

The Stooges su službeno okupljeni 1969. u Ann Arboru, no izvorna postava debitirala je pod nazivom The Psychedelic Stooges dvije godine prije; Osterberg se u to doba potpisivao kao Iggy Stooge. Koncertnu spontanost i (auto)destruktivnu energiju (koja je izvore crpila iz iskustava bluesa, garažnoga rocka i free jazza) uspješno prenose u studijsko okruženje na prvijencu The Stooges (1969), snimljenom u produkciji Johna Calea (The Velvet Underground). Iako je sastav u početku nailazio na neprijateljske reakcije sa svih strana, uključujući i vlastitu diskografsku kuću, skladbe »1969« i »I Wanna Be Your Dog« doživjet će mnoge obradbe i postati žanrovskim standardima. I drugi album Fun House (1970), na kojem je postava proširena saksofonistom Steveom Mackayom, smatra se jednim od ključnih ostvarenja u evoluciji punka, alternativnoga rocka, grungea, metala i nekih oblika moderne eksperimentalne glazbe. No ranih 1970-ih njihova zvukovna sirovost, autorska subverzivnost i manjak formalne sviračke discipline nužno su bili osuđeni na komercijalni neuspjeh. Zbog slabe prodaje Elektra im otkazuje ugovor, no život sastava produljuje novouspostavljena suradnja s Davidom Bowiejem, koji produkcijski sudjeluje na trećem studijskom izdanju Raw Power (1973., s potpisom Iggy and The Stooges), snimljenim u Londonu. Iako za nijansu melodiozniji, album sadržava nekoliko neuglađenih proto-punk klasika, npr. »Search and Destroy« i »Gimme Danger«.

Godine 1974. sastav prestaje s radom, a tri godine poslije Iggy Pop objavljuje samostalni prvijenac The Idiot. Skupina je ponovno djelovala od 2003. do 2016., no njezini recentniji dosezi na studijskim albumima The Weirdness (2007) i Ready to Die (2013) nemaju veći značaj. Unatoč tomu, njihov ukupan utjecaj, kao i onaj Iggyja Popa, prepoznaje se u estetici mnogih važnih izvođača pozicioniranih izvan ili na rubu srednje pop i rock-struje (Sex Pistols, Ramones, Nirvana, R.E.M., Nick Cave, Sonic Youth, Rage Against the Machine, The White Stripes i dr.). Američki redatelj Jim Jarmusch 2016. snimio je dokumentarni film Gimme Danger, posvećen karijeri i stvaralaštvu The Stoogesa. Godine 2010. uvedeni su u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Citiranje:

Stooges, The. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.7.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/stooges-the>.