struka(e): geografija, opća | astronomija
ilustracija
GREENWICH, nekadašnja Kraljevska pomorska škola, danas University of Greenwich
ilustracija
GREENWICH, zvjezdarnica, sat na nultom meridijanu

Greenwich [gre'ni, gri'nič], jugoistočni dio Londona, na desnoj obali Temze; 30 578 st. (2011; gradsko upravno područje /borough/ 254 557 st.). Ondje je 1675. podignuta zvjezdarnica; meridijan koji prolazi kroz Greenwich uzet je 1884. kao početni i po njem se određuje geografska dužina i vrijeme. Kompleks zgrada nekadašnje Kraljevske pomorske škole (Royal Naval College, osnovana 1873; danas sjedište University of Greenwich i konzervatorija za glazbu i ples), zvjezdarnice, pomorskoga muzeja s Kraljičinom kućom (Queen’s House, XVII. st.; dio bivše kraljevske palače) i park uvršteni su 1997. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Na istoimenom poluotoku izgrađena je 1999. izložbena kupola Millennium Dome promjera 365 m, koja je 2007. uklopljena u veliki zabavni centar O2.

Vrijeme po Greenwichu

Vrijeme po Greenwichu ili svjetsko vrijeme (engl. Greenwich Mean Time, akronim GMT) temelji se na promatranju zvijezda u meridijanu Greenwicha; kao jedinicu vremena rabi dan. Srednjoeuropsko vrijeme (SEV) pojasno je vrijeme za države Europe, među kojima je Hrvatska, a jednako je svjetskomu vremenu uvećanomu za jedan sat. (→ vrijeme)

Citiranje:

Greenwich. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.5.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/greenwich>.