struka(e):
Zhang Heng
kineski pjesnik, astronom i seizmolog
Rođen(a): Nanyang, 78.
Umr(la)o: Luoyang, 139.

Zhang Heng [ǯaŋ həŋ] (pinyin; tradicionalno Chang Heng), kineski pjesnik, astronom i seizmolog (Nanyang, 78Luoyang, 139). Obrazovao se u Luoyangu i Chang’anu (danas Xi’an). Započeo je raditi kao službenik u Nanyangu, a od 112. godine, uz prekide, bio je visoki činovnik u carskoj palači u Luoyangu.

Napisao je više od 30 vrlo čitanih književnih djela, među kojima su duge lirske pjesme npr. Oda o povratku na polja (Gui tian fu) i ciklus Pjesme o četiri tuge (Si chou shi), kojima je stekao status jednog od začetnika kineske metafizičke pejzažne poezije, kao i dijalozi etičke tematike.

U astronomskome djelu Komentar o armilarnoj sferi (Hun-i chu) prikazao je ekvatorijalnu armilarnu sferu koju je konstruirao tako da se mogla zakretati. S pomoću nje izradio je zvjezdane karte točnije od svojih prethodnika.

Izumio je prvi poznati seizmoskop, uređaj za opažanje potresa (132). Načinio ga je od bakra, u obliku jajeta na kojem je postavio osam zmajeva okrenutih prema dolje. U zmajskim ustima bile su bakrene kuglice s njihalom. Ispod zmajskih glava nalazilo se osam žaba razjapljenih usta. Tijekom potresa kugle su iz zmajskih usta ispadale u žablja i stvarale buku. Zabilježio je potres koji se 138. dogodio 1000 km sjeverozapadno od mjesta u kojem je živio. Bavio se i kartografijom.

Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Chang Heng), planetoid (1802 Zhang Heng) i mineral zhanghengit.

Citiranje:

Zhang Heng. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/zhang-heng>.