TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Indexi

Indexi, rock-sastav osnovan 1962. u Sarajevu. Početnu jezgru sastava činili su gitarist Ismet Nuno Arnautalić i basist Šefko Akšamija, no postava se često mijenjala, pa se do raspada sastava izmijenilo više od 20 glazbenika. Objavili su dva autorska studijska albuma i 27 singl-ploča.

U početku su izvodili obradbe popularnih instrumentalnih skladbi preuzetih iz ondašnje svjetske produkcije; godine 1964. snimili su prvu singl-ploču Sedam veličanstvenih. Sredinom 1960-ih sastavu se priključuju pjevač Davorin Popović (1946–2001) te gitarist, skladatelj i aranžer Slobodan Bodo Kovačević (1946–2004). Popularnost su Indexi stekli nastupima na festivalima (Vaš šlager sezone u Sarajevu, Opatijski festival), a nakon razmjerno kratkotrajnog angažmana klavijaturista i skladatelja Kornelija Kovača intenzivnije počinju stvarati složeniju rock-glazbu pod izravnim utjecajem psihodeličnih strujanja i progresivnog rocka.

Snimljena 1969., a objavljena 1972. u formatu singl-ploče, skladba »Plima« vrhunac je njihova stvaralaštva. U istom formatu izdane su sve njihove zapaženije pjesme iz toga razdoblja (»Svijet u kome živim«, »Da sam ja netko«, »Sanjam«, »Sve ove godine«, »Bacila je sve niz rijeku«).

Usporedno s kompleksnijom rock-glazbom sastav je, uz povremene izmjene u postavi, izvodio i šlagere – prohodniju zabavnu glazbu, prilagođenu masovnoj publici i pogodnu za festivalske programe (prva nagrada na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom »Predaj se srce«, 1973). Godine 1976. Popović objavljuje samostalni album Svaka je ljubav ista (osim one prave), na kojem sudjeluje cijela postava Indexa. Sofisticiranu stranu sastav još jednom pokazuje na autorskom prvijencu Modra rijeka (1978), konceptualnom ostvarenju s uglazbljenim stihovima pjesnika Maka Dizdara. Glazbu potpisuju Slobodan Kovačević i bas-gitarist Fadil Redžić, a u dvjema skladbama (»Zapis o zemlji« i naslovnoj) gostuje i glumac Fabijan Šovagović. Opsežan, retrospektivni projekt Sve ove godine (1986) obuhvatio je ključne snimke dotadašnje karijere.

Popović je i dalje povremeno objavljivao solo albume, a 1995. predstavljao je BiH na natjecanju za Pjesmu Eurovizije. Sredinom 1990-ih Indexi obnavljaju aktivnosti, te 1999. objavljuju drugi album Kameni cvjetovi, na kojem se vraćaju autorskim ishodištima. Sastav prestaje s radom nakon Popovićeve smrti (18. lipnja 2001). Njemu u čast ustanovljena je bosanskohercegovačka glazbena nagrada Davorin (2002. preimenovana u Indexi) koja se dodjeljuje najuspješnijim i najznačajnijim imenima iz područja pop i rock-glazbe.

Citiranje:
Indexi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 27. 1. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70901>.