TRAŽI DALJE:
STRUKE:

katodna cijev

ilustracija
KATODNA CIJEV, 1. katoda, 2. anoda, 3. otklonske pločice, 4. flourescentni zaslon, 5. ulaz signala, 6. pojačalo, 7. sinkronizacija, 8. preklopni uređaj

katodna cijev, elektronska cijev u kojoj se elektroni, izbačeni iz užarene katode, zbog visokog napona između katode i anode ubrzavaju prema anodi u obliku snopa katodnoga zračenja. Taj se snop usmjerava na fluorescentni zaslon, na kojem stvara svijetleću točku. Sustav za usmjeravanje (kondenzatorska električna polja dvaju parova pločica ili magnetska polja dvaju parova električnih zavojnica) otklanja elektronski snop u dva međusobno okomita smjera, oba okomita na smjer snopa. Položaj i gibanje točke na zaslonu ovisi o naponima između pločica električnog kondenzatora, tj. o električnim strujama u zavojnicama. Katodna cijev osnova je osciloskopa, uređaja za vizualizaciju i analizu električnog signala. Prvi je takvu cijev i uređaj konstruirao Karl Ferdinand Braun 1897.

U katodnoj cijevi, koja služi za stvaranje slike u televizijskim prijamnicima s katodnom cijevi te radarskim i starim računalnim monitorima, može se upravljati jakošću snopa, a time i svjetloćom točke na zaslonu. U cijevima za stvaranje slike u boji stvaraju se tri snopa, radi postizanja svjetloće točke u trima osnovnim bojama. U tim su primjenama katodne cijevi potisnute zaslonima s tekućim kristalima. (→ osciloskop; radar; televizija)

Citiranje:
katodna cijev. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 24. 9. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30897>.