Leksikografski zavod Miroslav Krleža Frankopanska 26, Zagreb tel.: +385 1 4800 332 tel.: +385 1 4800 392 fax.: +385 1 4800 399
urednistvoHE@lzmk.hr
proteoliza (prote[ini] + -liza), razgradnja bjelančevina. Proteolizom se: a) uklanja nepotrebni višak aminokiselina koji nastaje pri sintezi bjelančevina (npr. enzima), čime se one aktiviraju; b) razgrađuju istrošene i oštećene bjelančevine u stanici; c) tijekom probave razgrađuju bjelančevine iz hrane do osnovnih gradbenih jedinica, aminokiselina, od kojih se potom sintetiziraju vlastite bjelančevine. Enzimi koji sudjeluju u proteolizi nazivaju se proteazama.
proteoliza. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 28.11.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/proteoliza>.