struka(e):

brumaire [bʀymε:'ʀ] (franc. brume: magla), »maglovit mjesec«, drugi mjesec u francuskom republikanskom kalendaru koji je Konvent uveo 1792; trajao je, prema godini, od 22. ili 23. X. do 20., odn. 21. XI.

Osamnaesti brumaire (VIII. godine republike), uobičajeni naziv za državni udar Napoleona Bonapartea, izvršen 9–10. XI. 1799., kojim je u Francuskoj srušen Direktorij i uspostavljen Konzulat. Urota, koja je Bonaparteu omogućila taj udar, skovana je u sporazumu s dvama članovima Direktorija, E. J. Sieyesom i Rogerom Ducosom. Za plan su pridobili Vijeće starijih (Conseil des anciens), pa je Bonaparteu povjereno zapovjedništvo nad vojskom pariškoga područja. Kada se Bonaparte 18. brumairea pojavio na tribini pred Vijećem pet stotina (Conseil des cinq-cent), dočekan je povicima: »Dolje diktator!«, »Stavite ga izvan zakona!«. Tada mu je pomogao brat Lucien Bonaparte, predsjednik Vijeća, pozvavši u skupštinsku dvoranu u St.-Cloudu vojsku, koja je rastjerala poslanike. Iste večeri Bonaparte, Sieyes i Ducos postavljeni su za konzule, a ubrzo zatim Bonaparte je imenovan doživotnim konzulom.

Citiranje:

brumaire. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/brumaire>.