struka(e):

berba.

1. Čin ili sezona ubiranja plodova, osobito kukuruza, povrća, voća ili grožđa.

2. Usjev ili prinos pojedinog vinograda ili vinorodnog područja u jednoj sezoni u odnosu na grožđe ili proizvedeno vino.

3. Vino, osobito visokokvalitetno, određenoga vinorodnog područja u pojedinoj sezoni. (→ žetva)

berba strojem, ubiranje plodova poljoprivrednih kultura kombajnima. Njima se danas beru gotovo sve poljoprivredne kulture bilo da su im plodovi u tlu (mrkva, krumpir, luk, češnjak, celer, repa, peršin i sl.), na tlu (salata, lubenice, dinje, krastavci, tikvice, buče i sl.) ili iznad tla (rajčica, paprika, patlidžan, kupusnjače, grožđe, voće, strne žitarice, uljarice, kukuruz, mahune, grašak i sl.). Poljoprivredni kombajni, uz uređaj za upravljanje i vožnju, imaju dijelove za otkidanje i prihvat plodova te specijalizirane dodatke za doradu (vršalica, ljuštilica, separator, otresački dio i dr.), pročišćivanje, transport i utovar.

Citiranje:

berba. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/berba>.