struka(e):

prekrcajni sustav, brodski, tehnički sustav kojim se provodi premještanje brodskoga tereta iz luke na brod i obratno, uz pomoć prekrcajne mehanizacije ujednačena učinka. Prekrcajnu mehanizaciju čine svi prekrcajni uređaji na keju ili na brodu koji služe za premještanje brodskoga tereta preko obalne crte. Povremeni (periodični) prekrcajni uređaji uglavnom služe za prekrcaj općega i rasutoga tereta, a to su viličar, obalna, plovna, željeznička i autodizalica (→ dizalice), prekrcajni most, prekrcajni toranj i istresivači vagona. Neprekidni (kontinuirani) prekrcajni uređaji primjereniji su rasutomu i tekućemu teretu, postižu veći učinak, ali se razlikuju uređaji za ukrcaj tereta od uređaja za iskrcaj. To su vrpčasti i pužni transporteri, vjedričasti prekrcivači, kružni lopatasti ukrcivači, razastirači, crpke i pneumatski prekrcivači, te druge vrste konvejera (→ prenosilo).

Konvencionalni prekrcajni sustav primjenjuje se za mali i paletni opći teret. Prekrcajnu mehanizaciju čine npr. viličari u brodskom i u lučkom skladištu i obalna dizalica. Kontejnerski prekrcajni sustav najčešće se primjenjuje za mali i paletni opći teret, a nešto rjeđe i za ostale vrste brodskih tereta (→ kontejner). Razlikuju se sustav LO-LO (prema engl. lift on/lift off), a čine ga obalna dizalica za kontejnere (portainer) i snažni viličar ili opkoračni nosač kontejnera na otvorenom lučkom skladištu, sustav RO-RO (prema engl. roll on-roll off), koji se sastoji od prekrcajne rampe po kojoj traktori kontejnere na prikolicama ili prikolice kamiona tegljača uvoze u brod ili ih izvoze iz broda, sustav LUF (prema engl. lift unit frame), sličan sustavu RO-RO, no prikolica uvozi više kontejnera u brod, ali ne ostaje u brodu. Prekrcajni sustav LASH (prema engl. lighter aboard ship) sustav je samo za prijevoz i prekrcaj malih potisnica. Brod toga sustava ima na palubi snažnu dizalicu na dizaličnoj stazi uzduž broda, pa se njome može podići svaka potisnica i na konzolnoj krmi spustiti u more, gdje se poveže s drugim potisnicama i potiskivačem odgura do obale ili u rijeku. Prekrcajni sustav BOB (prema engl. barge on board) sličan je sustavu LASH, samo se dizalica nalazi na sredini broda, dok su u sustavu BACAT (prema engl. barge catamaran) potisnice manje. Prekrcajni sustav Seabee (morske pčele) sličan je sustavu LASH, samo su potisnice veće i imaju vlastiti pogon. Prekrcajni sustav za rasuti teret može biti namijenjen prekrcaju maloga rasutoga tereta (oko 100 000 t godišnje), srednjega (oko 500 000 t godišnje) ili velikoga (oko 1 500 000 t godišnje). Prema namjeni obuhvaća samo običnu obalnu dizalicu s grabilicom i otvorenim skladištem u sjeni dizalice, obalnu dizalicu s grabilicom veće nosivosti i sustav konvejera uz nju i na otvorenom skladištu ili prekrcajni toranj s grabilicom velike nosivosti i sustav konvejera uz dizalicu i na otvorenom skladištu, gdje se nalazi i kružni razastirač-sakupljač. (→ trgovački brod)

Citiranje:

prekrcajni sustav, brodski. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/prekrcajni-sustav-brodski>.