struka(e): |
ilustracija
VRATA, vrste vrata prema načinu otvaranja – 1. zakretna; 2. mimokretna; 3. okretna; 4. klizna; 5., 6., 7. i 8. sklopiva; 9. podizna

vrata.

1. Otvor u zidu ili drugoj pregradi koji se može po volji otvoriti ili zatvoriti, a omogućuje pristup u neki prostor i izlazak iz njega. Zatvaranjem vrata postiže se sigurnost i zaštita osobnosti prostora; ona ga štite od atmosferilija, buke, prodora ili gubitka topline, propuha, požara itd. Oblikovanje, izvedba i izmjere vrata ovise o namjeni prostora, sigurnosnim i izolacijskim potrebama, učestalosti uporabe itd. Tradicionalno se izrađuju od drva, u novije doba i od metala, stakla ili plastike. Prema obliku mogu biti jednokrilna, dvokrilna ili višekrilna vrata, a prema načinu otvaranja zakretna, klizna, podizna, sklopiva (harmonika), ili kružno rotirajuća (okretna). Najčešće imaju pomično krilo što zatvara vratni otvor, i dovratnik, tj. okvir ugrađen u otvor, na koji se pričvršćuje i na koji naliježe krilo. Često se primjenjuje i tzv. slijepi dovratnik, koji nije vidljiv na licu zida, a u fazi gradnje naznačuje točnu izmjeru otvora i omogućuje kasniju ugradbu industrijski proizvedenih vrata. Vrata od sigurnosnoga stakla nemaju dovratnika, nego se krilo pričvršćuje izravno na susjedne staklene stijene. Pokretljivost krila te njegovo zaključavanje postiže se vratnim okovom i bravom, a u današnje doba i složenim sustavima sigurnosti, elektromotornoga zatvaranja, daljinskog upravljanja, videonadzora, automatike i dr. Ojačane su izvedbe vatrosigurnosna, akustično-izolacijska, sigurnosna ili blindirana vrata, a vrlo velika vrata, npr. na zrakoplovnom hangaru, poseban su inženjerski problem.

2. U športu, cilj napada protivničke momčadi u većini ekipnih športskih igara (nogomet, rukomet, hokej na ledu, hokej na travi, američki nogomet, lacrosse, polo, vaterpolo, ragbi, bandi, gaelski nogomet, hurling i dr.). Vrata se nalaze u sredini poprečnih linija igrališta, a svaka ekipa, u skladu s pravilima igre, brani svoja vrata i nastoji ubaciti loptu u protivnička vrata. Najčešće se sastoje od dviju okomitih motki (vratnice ili stative) i jedne poprečne (prečka), a mreža je pričvršćena sa stražnje strane na okvir vrata. Mreža služi za zaustavljanje lopte koja prođe ravninu između stativa i prečke, tj. uđe u vrata. U disciplini kajakaškoga slaloma, prolazi, tj. vrata, označeni su motkama duljine oko 2 m, obješenima iznad vode, međusobno razmaknutima 1,2 do 3,5 m. Na standardnoj stazi postoji 25 do 30 vrata, a označena su brojevima koji određuju redoslijed prolaženja. U konjičkom športu vrata su prepone visine do 1,4 m, širine 2 do 3 m. U alpskim disciplinama skijanja vrata su motke sa zastavicama između kojih prolaze natjecatelji. Zaobilaženje ili promašaj vrata povlači diskvalifikaciju. U skijanju na vodi oznaka na ulazu i izlazu staze za slalom (ulazna i izlazna vrata) sastoji se od dviju plutača na međusobnoj udaljenosti od 2,5 m. Natjecatelj je obvezan na početku vožnje proći kroz ulazna, a na kraju kroz izlazna vrata.

Citiranje:

vrata. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/vrata>.