struka(e):
ilustracija
VEZ, osnovni vezovi i odgovarajući izgled uzornica – 1. platneni, 2. keperni, 3. atlasni

vez.

1. U tekstilstvu, način povezivanja niti pređe u tkaninu (vez tkanina); također opći naziv za ukrasnu tekstiliju dobivenu tehnikom vezenja. Vezom tkanina definira se način isprepletanja osnovinih (uzdužnih) i potkinih (poprječnih) niti u tkanju; o tom načinu ovisi povezanost niti te čvrstoća plošne tekst. strukture. Mjesto na kojem se prepleću osnovina i potkina nit naziva se vezna točka; gustoća veznih točaka bitan je čimbenik čvrstoće i elastičnosti tkanine, a njihov raspored utječe na izgled tkanine. Tri su temeljna veza: platneni, keperni i atlasni vez. Oni se prikazuju uzornicom, karakterističnim prikazom veza tkanine na papiru s kvadratićima koji se ispunjavaju slijedom povezivanja osnovinih i potkinih niti. Takav prikaz veza neizostavan je nacrt u fazi dizajniranja tkanine, na osnovi kojega stručnjak-tkalac priprema odgovarajući način tkanja (→ tkanine; tkanje).

2. U pomorstvu, brodski vez, dio lučkoga vodenoga prostora (akvatorija) za smještaj broda tijekom ukrcaja ili iskrcaja putnika ili tereta. Brod je na obalnom vezu kada je privezan za kej ili gat. Brod se na predobalnom vezu vezuje na plutaču ili se usidruje ispred obale u lučkom akvatoriju. Izvanobalni vez nalazi se izvan lučkoga akvatorija, a brod se također vezuje za plutaču ili usidruje.

3. U građevinarstvu, spoj dvaju ili više elemenata drvene konstrukcije kakav se tradicijski izvodi tesarskim radovima (tesarski vez); također, način slaganja i raspored građev. elemenata u zidu (vez opeke, vez kamena). Tesarski vez ponajprije se ostvaruje posebnim oblikovanjem krajeva i drugih spojnih dijelova drvene građe (zasjek, greben, čep, lastin rep, utor i pero), tek katkada uz uporabu spojnih sredstava (npr. klinovi, moždanici, kladice, čavli, vijci, skobe, podvezice, papuče, karike, spone, ljepila). Prema namjeni razlikuju se vezovi horizontalnoga produženja, vertikalnoga produženja, pojačanja, križanja, pravokutnoga sudaranja, kosokutnoga sudaranja, uglova i proširenja.

Citiranje:

vez. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/64433>.