TRAŽI DALJE:
STRUKE:

variometar

variometar (vario- + -metar).

1. Uređaj za kontinuirano mjerenje promjena geomagn. polja. Vrijednosti dobivene variometrom relativne su i proporcionalne jakosti geomagn. polja u određenom smjeru. Kako bi se dobile prave vrijednosti geomagn. elemenata, mjerenja se uspoređuju s vrijednostima dobivenim istodobno s pomoću apsolutnih instrumenata (→ magnetometar). Termička osjetljivost instrumenta i nestabilnost horizontiranja uzroci su sustavne pogrješke, no većina modernih variometara prilično je stabilna, s godišnjom promjenom bazne linije do 5 nT. Variometar je standardni instrument u geomagn. opservatorijima, ali se također rabi pri povremenim premjerima geomagn. polja na određenim mjestima.

2. U zrakoplovstvu, instrument za mjerenje vertikalne komponente brzine letjelice (brzine penjanja ili propadanja). Pilotima zrakoplova i helikoptera uglavnom služi za nadzor horizontalnosti leta, a letačima na zmajevima i parajedrilicama za informaciju o uzdizanju ili spuštanju. Radi na načelu promjene atmosferskoga tlaka.

Citiranje:
variometar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 11. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63923>.