TRAŽI DALJE:
STRUKE:

razred

razred.

1. Skupina učenika podjednake dobi, formirana radi ostvarenja odgojno-obrazovnih ciljeva u nastavi prema zajedničkom nastavnom planu i programu. Razred može biti podijeljen u više odjela ako to zahtijeva broj učenika u nekoj školi, ali se u jednom odjelu može naći i više razreda ako je broj učenika malen, npr. u takozvanim »patuljastim« školama, koje se osnivaju u planinskim krajevima ili na otocima. U odgojnom pogledu razred predstavlja optimalnu društvenu sredinu koja potiče i omogućuje uspješno socijalno sazrijevanje učenika.

2. U biologiji (classis), kategorija iz zoološke ili botaničke sistematike. U zoološkoj sistematici razred je klasifikacijska skupina niža od koljena, a viša od reda, npr. sisavci (Mammalia), vodozemci (Amphibia). U botaničkoj sistematici razred je skupina niža od odjeljka, a viša od reda, npr. dvosupnice (Magnoliatae ili Dicotyledoneae), jednosupnice (Liliatae ili Monocotyledoneae). (→ sistematika)

Citiranje:
razred. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 7. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=52053>.