struka(e):

prohibicija (lat. prohibitio: zabrana), zabrana kojom se ograničava ili proglašava nezakonitom proizvodnja, trgovina i konzumacija alkoholnih pića. Uvedena je u nizu zemalja, najprije u Kanadi i SAD-u potkraj XIX. i početkom XX. st., s uvjerenjem da će smanjiti ili čak ukloniti socijalne probleme vezane uz alkoholizam, kriminal, duševne bolesti i siromaštvo. Dovela je, međutim, do masovne ilegalne proizvodnje alkoholnih pića (viski, rum) pod kontrolom organiziranoga kriminala, što je najviše utjecalo na njezinu reviziju, odn. povlačenje zakonskih odredbi o prohibiciji. Danas je u SAD-u prohibicija na snazi u nekoliko stotina okruga, što je relativno povećalo prodaju alkoholnih pića u susjednim okruzima koji nemaju prohibiciju. U Norveškoj, Finskoj i Švedskoj uvedena je stroga kontrola prodaje alkohola, nad kojom monopol ima država. U većini islamskih zemalja prohibicija je na snazi iz vjerskih razloga; u pojedinim slučajevima prodaja i proizvodnja alkoholnih pića dopuštene su nemuslimanskim manjinama (Pakistan) ili se prodaja, odn. kupovina dopušta samo strancima (Saudijska Arabija, Iran).

Termin prohibicija koristi se također za označivanje zabrane proizvodnje i upotrebe opojnih droga ili trgovine opojnim drogama u nemedicinske svrhe, koja je na snazi gotovo u cijelom svijetu, osim u Nizozemskoj, gdje je dopuštena konzumacija tzv. lakih droga (kanabis, hašiš).

Citiranje:

prohibicija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/prohibicija>.