STRUKE:

palmino ulje

palmino ulje, ulje dobiveno prešanjem ili iskuhavanjem mesnatoga dijela plodova uljnih palmi Elaeis guineensis (Afrika) i Elaeis melanococca (Amerika), i to isključivo u zemljama u kojima te biljke rastu. U sirovom je stanju tamnožuto do žućkastocrveno, neugodna, sladunjava okusa i mirisa po ljubicama. Očišćeno oksidacijom služi kao hrana i za proizvodnju sapuna i svijeća. Ulje palminih jezgara izrađuje se u Europi, od uvezenih sjemenki istih palmi. To je bijela ili žućkasta masa konzistencije maslaca, ugodna okusa i mirisa, sastava slična kokosovoj masti. Služi za proizvodnju biljnoga maslaca i nekih sapuna.

palmino ulje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 17.2.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=46322>.