struka(e):

odgojne mjere.

1. U odgoju, primjena odgojnih sredstava, metoda i postupaka u odgojnome procesu, te sposobnost odgajatelja da izborom i upotrebom prikladnih sredstava, metoda i postupaka postigne optimalne odgojne učinke. Metodika odgojne djelatnosti ima svoju organizaciju, načela, metode, sredstva i postupke. Učinkovitost odgajanja ovisi o umijeću njihove primjene. Pohvale i nagrade sredstva su poticanja odgajanika na pozitivno postupanje, ali pretjerana uporaba može navesti odgajanike da sredstva pretvore u ciljeve i ponašaju se tako da postižu nove pohvale i nagrade. Prijetnje i kazne odgojna su sredstva u sprječavanju loših postupaka, ali česta primjena dovodi do negativnog usmjerenja odgoja i loših učinaka.

2. U kaznenom pravu, posebna vrsta kaznenopravnih sankcija koje se primjenjuju prema maloljetnim (14 do 18 god.), a neke od njih, pod određenim uvjetima, i prema mlađim punoljetnim počiniteljima (18 do 21 godine). Ima ih osam, a dijele se na: 1) mjere upozorenja, usmjeravanja ili druge primjerene mjere utjecaja na ličnost maloljetnika (sudski ukor, posebne obveze i upućivanje u centar za odgoj); 2) mjere pojačanog nadzora (pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi); 3) zavodske mjere (upućivanje u odgojnu ustanovu, odgojni zavod, ili u posebnu odgojnu ustanovu). Cilj je odgojnih mjera osiguranjem opće i stručne izobrazbe maloljetnog počinitelja utjecati na njegov odgoj, razvijati njegovu cjelokupnu ličnost i jačati njegovu osobnu odgovornost. Sud ima znatno veću slobodu pri izboru najpogodnije odgojne mjere nego pri izboru vrste i mjere kazne za punoljetne počinitelje. Sudska odluka nije konačna, već je podložna naknadnoj izmjeni, odn. obustavi s obzirom na postignuti uspjeh mjere.

Citiranje:

odgojne mjere. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/odgojne-mjere>.