struka(e):
ilustracija
ARSENAL u Dubrovniku (orsan)
ilustracija
ARSENAL u Hvaru

arsenal (tal. arsenale, od arap. dār-ṣinā‘a: radionica), skup radionica i skladišta za izradbu, popravak i čuvanje oružja, streljiva i ratne opreme, vozila i ratnih brodova te za njihovu opskrbu gorivom i hranom. Postoje pomorski i vojni arsenali. Prvi opći arsenali spominju se u XII. st. pr. Kr. (staroegipatski i asirski); od VII. st. pr. Kr. poznati su kartažanski, grčki (neorije) i starorimski (navalia).

Pomorski arsenal (naziva se brodara, brodarnica, brodosprema i oružarnica) uključuje i skladišta za opskrbu brodovlja pogonskim materijalom, streljivom i hranom potrebnima za život i plovidbu u ratu i miru. Najpoznatiji je bio atenski arsenal u Pireju, koji je u Periklovo doba mogao primiti do 400 brodova. Poznatiji srednjovjekovni pomorski arsenali postojali su u Veneciji (1104), Pisi, Genovi i Amalfiju, Portsmouthu (1495), Deptfordu (1509), Southamptonu, Woolwichu, Sheernessu (za Elizabete I.), potom Gibraltaru, Hong Kongu, Simonstownu. Na jadranskoj obali najstariji pomorski arsenal bio je u Dubrovniku (orsan; XIII. st.), i u Hvaru (oko 1300; natkriven u XVI/XVII. st.), koji je služio Veneciji kao zimovalište jadranske flotile i opskrbna točka za brodove koji su plovili prema Levantu. Arsenale su također imali Cres (arsan), Kotor (XIV. st.), Korčula (XVIII. st.) i Zadar (Veliki arsenal iz 1752). God. 1856–64. podigli su Austrijanci moderni pomorski arsenal u Puli, na otoku Uljaniku, s brodogradilištem za novogradnje s natkrivenim vlakama, suhim i plivajućim dokovima i odjelom za opremanje brodova. Danas se funkcija arsenala sve više gubi jer je preuzima brodograđevna industrija.

Vojni arsenal izrađuje oružje i opremu za vojsku i bavi se više ispitivanjem, usavršavanjem i izradbom oružja i opreme nego popravcima. U vrijeme ratova s Osmanlijama tijekom XVI. i XVII. st. hrvatska vojna granica opremana je oružjem i vojnom opremom iz arsenala u Ljubljani i Grazu. Poznati su bili vojni arsenali u Berlinu, Strasbourgu, Kijevu, Torinu, Madridu, Veneciji i Beču.

Citiranje:

arsenal. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/arsenal>.