TRAŽI DALJE:
STRUKE:

arena

ilustracija
ARENA u Arlesu
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

arena (latinski arena: pijesak), pijeskom nasut kružni ili eliptični prostor u sredini rimskoga amfiteatra ili stadiona u kojemu se izvode gladijatorske borbe, utrke i druga natjecanja. Ispod arene nalazili su se hodnici i podzemne prostorije za borce ili natjecatelje te kavezi za zvjerad i sl. Gledalište (cavea) bilo je, visokom ogradom ili jarkom za vodu, odijeljeno od arene. Od srednjeg vijeka arena postupno postaje sinonim za ruševine antičkog amfiteatra. Arenom se danas naziva i dvorana ili stadion gdje se odvijaju športska natjecanja i različite priredbe. – U prenesenom značenju, poprište borbe i nadmetanja (politička arena).

Arena u Puli. Nakon rimskog osvajanja Istre 178/177. pr. Kr., u Puli je utemeljena vojna postaja uz koju se ubrzo razvilo gradsko naselje. Među najistaknutijim antičkim spomenicima u Puli je Arena (amfiteatar), sagrađena izvan gradskih zidina, usječena u zapadnu padinu brežuljka Kaštanjera. Po veličini je šesta u nizu sačuvanih arena u svijetu (132,45 m × 105 m), visina sačuvanog plašta iznosi 32,45 m; mogla je primiti oko 25000 gledalaca. Prvi, manji amfiteatar, sagrađen je u doba cara Augusta, proširen u doba cara Klaudija sredinom I. st., a konačni oblik poprimio je u doba Flavijevaca (69–81). Arena ima oblik policentrične kružnice sa srednjim dijelom (arenom) veličine 67,90 m × 41,60 m. Dva glavna ulaza nalaze se u smjeru duže osi, a postojalo je i još desetak sporednih ulaza. Unutrašnjost Arene nije sačuvana u cijelosti, ali je vidljiv raščlanjeni kameni plašt, s dva kata ritmički ujednačenih arkada sa 72 luka te u najvišem katu 64 četvrtasta prozora; imala je platneni krov (velarij). (→ pula)

Citiranje:
arena. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 31. 1. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=3644>.