TRAŽI DALJE:
STRUKE:

kolona

kolona (tal. colonna < lat. columna: stup). 1. Arhitektonsko djelo u obliku stupa.

2. Skupina ljudi, životinja ili predmeta koji se kreću jedan za drugim.

3. Vojni postroj za borbu (napadna kolona), kretanje (hodna kolona) ili prijevoz ljudi i opreme (transportna kolona), u kojem vozila ili vojnici slijede onoga ispred sebe. Takvim se poretkom postiže najviša prikupljenost i spremnost za uspjelo djelovanje u slučaju promjene situacije. Pruža sigurnost i maksimalno otvaranje vatre s bokova, olakšava nadzor i brzo raspoređivanje u bilo koji drugi poredak. Rabi se kada je brzina kretanja vrlo važna ili tijekom cestovne hodnje, noćnih kretanja i prigodom prolaska kroz tjesnace, uske prolaze i gustu šumu. Prema zadaći koju provodi, kolona može biti glavna i pomoćna.

4. Peta kolona, metaforički naziv za organizacije, skupine i pojedince koji promidžbom, špijunažom, sabotažom i diverzijama unutar svoje zemlje rade za neprijatelja. Naziv potječe iz španjolskog građanskog rata (1936–39) i njime su označavane proturevolucionarne snage koje su djelovale u opkoljenom Madridu, usporedno s četiri nastupajuće neprijateljske vanjske kolone.

5. Stupac tiskanoga teksta na stranici.

Citiranje:
kolona. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 5. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=32467>.