TRAŽI DALJE:
STRUKE:

kanabis

kanabis (lat. cannabis: konoplja) (bhanghair guaza, charas [ča'ras], ganja, hašiš, kif, marijuana), halucinogena biljna droga; psihoaktivni produkti konoplje, Cannabis sativa, i podvrsta Cannabis indica, Cannabis chinensis, Cannabis ruderalis, Cannabis americana iz por. Cannabaceae. Kanabis je jedan od najstarijih lijekova. Zbog halucinogenog djelovanja poznatoga na istoku već u VIII. st. pr. Kr. koristio se i u vjerskim obredima. Kanabis je u XIX. st. u zapadnim zemljama bio priznat lijek. Upotrebljavao se kao opće sredstvo za smirivanje, protiv bolova i grčeva, kod padavice, amenoreje, za smirenje kašlja i posebno kod migrene. Zbog neujednačene fiziološke jakosti droge i pojave drugih djelotvornijih lijekova, početkom XX. st. terapijska primjena kanabisa postupno je bila napuštena. U novije doba u nekim zemljama ponovno se koristi kao lijek za glaukom, jer smanjuje pritisak na očne živce i time usporava nastupanje sljepila, te uz citostatike u liječenju raka. Kao droga koristi se tek u novije doba. Glavna je djelatna tvar u konoplji tetrahidrokanabinol (THC). Pripravci od konoplje sadrže različite koncentracije te djelatne tvari, ovisno o podneblju na kojem je biljka rasla, o načinu njezina uzgoja, dijelu biljke od kojega je pripravak izrađen, o razdoblju berbe te o načinu sušenja i uskladištenja biljke. Kanabis je najblaže i najslabije halucinogeno sredstvo. U malim količinama, THC uzrokuje lagani osjećaj ugode. U većoj količini i pri trovanju kanabisom javlja se neobično izobličenje slika, poremećaj u osjećaju prostora i vremena i pojačana podražljivost osjetila. U početku postoji osjećaj ushićenja, razgovorljivosti i nagona za smijanjem. Nakon nekoliko sati javlja se osjećaj umora i pospanosti. Drogu poznatu pod meksičkim nazivom marihuana (marijuana) čine vršci i listovi ženske biljke konoplje u cvatu ili nakon cvatnje (Herba Cannabis Indicae), koji su bogati opojnom smolom karakteristična mirisa, a kojoj je glavna djelatna tvar kanabin. Droga sadrži i više od 40 drugih fiziološki neaktivnih tvari kemijski srodnih THC-u, tzv. kanabinoida, od kojih su najzastupljeniji kanabidiolna kiselina, kanabidiol, kanabinol i tetrahidrokanabinol. Udjel THC-a u marihuani može varirati od 0,2 do 3%. Zbog nestabilnosti mnogih kanabinoida i mogućih fitokemijskih procesâ u razvoju, berbi, sušenju i uskladištenju biljke nastaju velika odstupanja u djelovanju kanabisa. U medicini se koristi droga s najmanjom koncentracijom smole, a u prometu se najčešće pojavljuje pod nazivom bhanghair guaza iz Indije i gunjah (ganja) iz Kalkute.

Hašiš je tradicionalni pučki lijek na istoku, napose u Indiji, gdje se javlja pod imenom charas (churrus ili tschars). Oko deset puta je jači od marihuane. Sastoji se uglavnom od mehanički izdvojene konopljine smole sastrugane s lišća i stabljike. Može sadržavati i do 15% THC-a. Djeluje na središnji živčani sustav kao narkotik. Upotrebljava se uglavnom kao sredstvo za omamljivanje. Puši se, žvače ili pije. Izraz kanabis upotrebljava se za sve navedene pripravke.

Citiranje:
kanabis. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 22. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30142>.