TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Hanibal

ilustracija
HANIBAL, Napulj, Museo Nazionale

Hanibal (punski: dar Baalov ili milost Baalova), kartažanski vojskovođa (?, 247/246. pr. Kr.Libisa, 183. pr. Kr.). Jedan od najvećih antičkih stratega. Sin Hamilkara Barke; već je kao mladić ratovao pod zapovjedništvom svojega oca u Hispaniji. Nakon očeve pogibije (228. pr. Kr.) Hanibal je nastavio osvajanja u zapadnoj i srednjoj Hispaniji i završio ih 221. pr. Kr. Osvojenjem Sagunta na istočnoj obali Hispanije (219. pr. Kr.) izazvao je Drugi punski rat, objavljen 218. pr. Kr. Iste je godine prešao preko Pireneja i Alpa u Italiju kako bi osvojio Rim. Najprije je pobijedio Rimljane kraj Ticina i Trebbije, 217. pr. Kr. na Trazimenskom jezeru i 216. pr. Kr. kraj Kane (Cannae) u Apuliji, čime je bio otvoren put u Rim, ali Hanibal tu mogućnost nije iskoristio. Bitka kraj Kane navodi se u vojnoj taktici kao primjer za odlučnu pobjedu postignutu opkoljavanjem neprijateljskoga središta s akcijom na krilima. Već zamoren, bez veze s Kartagom i bez uspješne opskrbe, saznavši za poraz svojega brata Hazdrubala na Metauru 207. pr. Kr., Hanibal se povukao u jugozapadne krajeve Italije i 203. pr. Kr. prebacio se na afričko tlo, kamo je već prije bio prešao Scipion i vodio uspješne borbe. U odlučnoj bitki kraj Zame 202. pr. Kr. Hanibal je bio poražen, a time je zapravo zauvijek prestala prevlast Kartage na Sredozemlju. Nakon zaključenoga mira Hanibal je zbog otpora političkih protivnika u Kartagi i rimskoga pritiska morao otići 195. pr. Kr. u progonstvo. Najprije se sklonio u Siriju na dvor Antioha III., a zatim 189. pr. Kr. u Bitiniju u kralja Pruzije. Kada ga je ovaj na zahtjev Rimljana namjeravao izručiti, Hanibal se otrovao. Antički pisci Polibije i Livije opisali su Hanibala i njegove ratove.

Hannibal ad portas! (lat.: Hanibal je pred vratima), uzrečica koja se u Rimu čula kada se Hanibal 211. pr. Kr. opasno približio Rimu. Poslovično se upotrebljava kao upozorenje da neka velika opasnost izravno prijeti.

Citiranje:
Hanibal. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 8. 6. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=24316>.