struka(e):

garda (franc. garde: straža), elitna postrojba sastavljena od posebno odabranih, odanih, dobro uvježbanih i opremljenih časnika i vojnika sa zadaćom da se brine za osobnu zaštitu najviših državnih čelnika, vladara i vojskovođa, te za obavljanje počasnih funkcija. Gotovo svuda garda se pojavljuje usporedno s jakom središnjom vlašću. Kao posebna postrojba za osobnu (tjelesnu) zaštitu vladara i vojskovođa garda se pojavljuje već u starom vijeku (10 000 perzijskih besmrtnika, rimska pretorijanska garda), a sporadično tijekom sr. vijeka (trabanti u Njemačkoj). Često su je ustrojavali od ratnih zarobljenika (egipatski mameluci) ili od djece podanika (osmanski janjičari). Prve stalne garde ustrojene su u Francuskoj i Engleskoj tijekom XV. st. S vremenom su pojedine garde povećavale broj pripadnika i do veličine korpusa tako da su činile pravu malu vojsku pod izravnim vladarovim zapovjedništvom (Napoleonova carska garda). Radi obrane zemlje katkad se osnivala Nacionalna garda (Francuska 1789., Američka nacionalna garda) kao teritorijalna jedinica.

Hrvatski vojnici poznati po svojoj odanosti i hrabrosti tijekom povijesti uvrštavani su u garde (tjelesna straža na maurskom dvoru u Córdobi u XI. i XII. st., tjelesna konjanička garda na saskom dvoru 1660–80., pukovnija kraljevskih Hrvata u Francuskoj 1667–1789., Kraljevska ugarska tjelesna garda u Beču 1760–1848/1868–1918).

Kao začetak Hrvatske vojske 28. V. 1991. osnovan je Zbor narodne garde (ZNG), a danas sedam gardijskih brigada čine njezinu profesionalnu jezgru.

Citiranje:

garda. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/garda>.