struka(e): | |
ilustracija
FATAMORGANA, u pustinji (gore), na moru (dolje)

fatamorgana (tal. Fata Morgana, od franc. Morgane la fée: vila Morgana; engl. Morgan le Fay).

1. Mitološki lik, vila iz srednjovjekovnih viteških romana. U keltskoj legendi ona je u najrazličitijim inačicama povezana s kraljem Arturom, npr. kao njegova sestra koja čarobnim napitkom Arturu »otvara oči« kako bi on saznao za ljubavni odnos svoje žene s Lancelotom.

2. U geofizici (arap. sarab, serab ili sirab), optička pojava u atmosferi, zbog koje se pričinja kao da se u daljini vide predjeli i predmeti. Uzrok: prelamanje zraka svjetlosti i potpuno zrcaljenje (totalna refleksija) u različito ugrijanim slojevima zraka. Fatamorgana se često vidi u pustinjama i tropskim krajevima (refleksija svjetlosti neba daje dojam jezera koje »bježi« kako se približavamo) i na moru (osobito u tjesnacu između Messine i Kalabrije; u pučkom se vjerovanju pripisivala djelovanju vile Morgane; legendu su na južnu Siciliju donijeli Normani). Zbog istoga uzroka vide se predmeti na moru (npr. brodovi) uzdignuti (preokrenuti ili nepreokrenuti). (→ miraž; optika atmosfere)

3. U prenesenom značenju: opsjena, varljivo priviđenje.

Citiranje:

fatamorgana. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/fatamorgana>.