struka(e): sport | veterina

doping (amer. slang: drogiranje, od niz. doop: umak), uzimanje farmakoloških ili fizioloških sredstava kojima se povećavaju tjelesne sposobnosti (npr. izdržljivost i djelotvornost športaša) na neprirodan način. Doping je u športu nedopustiv i zabranjen jer, osim što se protivi športskoj etici i regularnosti natjecanja, štetan je i opasan za tjelesno i psihološko zdravlje. Na popisu zabranjenih sredstava nalazi se više od stotinu preparata, podijeljenih u 5 skupina (stimulansi, narkotici, anabolici, diuretici, peptidni hormoni). Oni općenito stvaraju euforiju, a smanjuju osjećaj boli, umora, prenaprezanja, opasnosti, nenaravno povećavaju mišićnu masu ili smanjuju tjelesnu masu uklanjanjem vode iz organizma, a moguće su posljedice češće ozljede, nagli kolaps, usporeni rast, oštećenje jetre, srčani infarkt, pa i smrt. Na mnogim se natjecanjima, posebno na OI i svjetskim prvenstvima, provodi stroga kontrola analizom urina natjecatelja radi otkrivanja zabranjenih pripravaka ili njihovih metabolita, koje je današnjim vrlo osjetljivim metodama analize moguće otkriti i u nanogramskim količinama. Pozitivan nalaz dopinške kontrole razlog je za diskvalifikaciju i kaznu natjecatelja ili cijele ekipe, uključujući i trenere i odgovorne športske djelatnike, a u težim je slučajevima moguća i doživotna diskvalifikacija.

Načela koja vrijede u humanoj športskoj medicini vrijede i u veterinarskoj medicini. Dopingom se životinji može narušiti zdravlje ili uzrokovati smrt zbog smanjenja organske fiziološke, odnosno fizičke i psihološke sposobnosti. Doping za životinje počinje potkraj XIX. st., točnije 1896., kada empiričku primjenu raznovrsnih, manje više bezazlenih tvari, nadomješćuje pravi doping alkaloidima, kao klasičnim sredstvima, s izrazitim učincima na radnu sposobnost. Početak službene dopinške kontrole smatra se 1910., kada je na hipodromu u Beču uvedena pretraga sline trkaćih konja prema testu ruskog kemičara Bukovskog. Danas je doping vrlo važan u komercijalizaciji natjecanja životinja, pogotovo konja, pasa, deva i bikova za koridu, te borbi pijetlova pa postoje pravila upotrebe lijekova za životinje koje sudjeluju u natjecanjima.

Citiranje:

doping. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/doping>.