struka(e):
Smith, Bessie
američka pjevačica
Rođen(a): Chattanooga, Tennessee, 9. VII. 1892. ili 15. IV. 1894.
Umr(la)o: Clarksdale, Mississippi, 26. IX. 1937.

Smith [smiϑ], Bessie (punim imenom Elizabeth Smith), američka pjevačica (Chattanooga, Tennessee, 9. VII. 1892. ili 15. IV. 1894Clarksdale, Mississippi, 26. IX. 1937). Jedna od najutjecajnijih i najcjenjenijih interpretatorica bluesa 1920-ih, prozvana caricom bluesa (Empress of the Blues).

Odrasla je u siromašnoj južnjačkoj obitelji, a prvi javni nastup održala je u dobi od osam godina u mjesnome kazalištu. Popularnost je isprva stekla kao plesačica (nastupala je u vodvilju), a početni vokalni stil izgradila je pod izravnim utjecajem Gertrude »Ma« Rainey. Potpisavši diskografski ugovor s kompanijom Columbia (1923), objavila je singl »Down Hearted Blues«, koji se smatra prijelomnom točkom u evoluciji autentičnoga ženskog blues-izraza prve polovice XX. stoljeća. Godine 2002. ta skladba uvrštena je u Kongresnu knjižnicu SAD-a kao snimka osobite kulturne, povijesne i estetske važnosti.

Snažna, senzualnoga kontraalta, kontrolirane intonacije i emotivne izvedbe na razmeđu bluesa i jazza, kontinuirano propitujući društvene i osobne teme, Smith je nizom impresivnih izvedbi (»The St. Louis Blues«, »Gulf Coast Blues«, »I Ain’t Got Nobody«, »After You’ve Gone«, »Nobody Knows You When You’re Down and Out«, »Empty Bed Blues«, »A Good Man Is Hard to Find« i dr.) učinila mnogo i u polju rasnog i seksualnog oslobođenja crnkinja onoga doba.

Tijekom suradnje s diskografskom kućom Columbia snimila je 160 skladbi surađujući s vodećim imenima u području bluesa i jazza (saksofonist Coleman Hawkins, trubač Louis Armstrong, pijanist Fletcher Henderson, trombonist Fletcher Green i dr.). Godine 1929. sudjeluje u (razmjerno neuspješnom) broadwayskom mjuziklu Pansy; iste godine pojavljuje se kao zvijezda u kratkom, poluautobiografskom filmu St. Louis Blues Dudleya Murphyja.

Na posljednjim snimkama, zabilježenima 1933. za diskografsku kuću Okeh, započela je kreativnu transformaciju u smjeru swinga.

Umrla je od posljedica prometne nesreće. Godine 1980. uvedena je u Kuću slavnih bluesa (Blues Hall of Fame), a 1989. u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Citiranje:

Smith, Bessie. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/smith-bessie>.