struka(e): |

stereotipija (stereo- + -tipija, prema franc. stéréotypie).

1. U tiskarstvu, postupak umnažanja tiskovnih formi za visoki tisak, napose za knjigotisak. Postupak stereotipije razvio se u XVIII. st., a obuhvaća izradbu matrice te lijevanje i obradbu tiskovne forme (stereotip). Stereotipijske matrice za klasični knjigotisak najčešće su se izrađivale od papira i kartona (tzv. papirna ili olovna stereotipija), te su služile za lijevanje olovnih (ravnih ili polukružnih) stereotipijskih tiskovnih formi. God. 1936. razvijen je i postupak klastotipije kojim se izrađuju plastične (polimerne) stereotipijske tiskovne forme za knjigotisak. Gumene stereotipijske tiskovne forme za fleksografski tisak izrađuju se postupkom tzv. gumitipije, koji se sastoji od izradbe sadrene ili plastične matrice, vulkanizacije sirove gume te obradbe dobivene tiskovne forme. Postupci stereotipije danas se vrlo rijetko rabe (→ tiskarske tehnike).

2. U medicini, poremećaj psihomotornih funkcija koji se očituje stalnim i upornim ponavljanjem istih pokreta, radnji, govora, gesta ili položaja tijela. Često postoji bizarnost i manirizam u govoru, ponašanju ili držanju bolesnika. Automatsko, imitativno ponavljanje pokreta druge osobe naziva se ehopraksija, a besmisleno ponavljanje tuđih riječi eholalija. Stereotipija je klinički simptom katatone shizofrenije. – Stereotipan, koji se odnosi na stereotip ili stereotipiju; uvijek isti (npr. pokret ili postupak); često ponavljan, otrcan (npr. fraza); svakidašnji, neoriginalan (npr. misao).

Citiranje:

stereotipija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/stereotipija>.