struka(e): glazba

spirituals [spiri'čuəlz] (engl., skraćenica za spiritual songs: duhovne pjesme), narodne duhovne pjesme sjevernoameričkih kršćanskih protestantskih zajednica. Podrijetlo im je u praksi pjevanja duhovnih pjesama na biblijske tekstove u XVII. st. među prvim bijelim kolonistima u istočnoameričkim državama Pennsylvaniji, Marylandu, Delawareu i Virginiji. Isprva su tekstovi spirituala bili pjevani na poznate melodije, a od kraja XVIII. st. komponirali su se novi napjevi; iz toga doba datiraju i prve tiskane zbirke, npr. Sveta harmonija Sjedinjenih Država (The United States Sacred Harmony, 1799) Amosa Pilsburyja. Tradicija bjelačkih spirituala zadržala se do danas u nekim zabačenijim dijelovima američkoga Juga i Srednjega zapada.

Crnačke duhovne pjesme (tzv. negro spirituals) nastale su u procesu pokrštavanja crnačkih robova na Jugu SAD-a, a glazbeno su spoj europske melodike s modifikacijama u ritmici, intonaciji i načinu izvođenja preuzetima iz afričke tradicije. Za njih je karakteristična improvizacija, jednolično (ravnomjerno) njihanje izvođača, povremena pratnja pljeskanjem, timbar te naglašena izražajnost koja pokatkad završava u ekstatičnosti i transu. Taj tip spirituala doživio je u drugoj polovici XX. st. svjetsku popularnost poput jazza. Prva zbirka negro spirituals objavljena je 1867 (Pjesme robova u Sjedinjenim Državama – Slave Songs of the Unites States, raznih autora).

Citiranje:

spirituals. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/spirituals>.