TRAŽI DALJE:
STRUKE:

pust

pust, netkana plošna tekstilija od vune ili finih dlaka zeca, angorskoga kunića ili deve, kojoj se cjelovitost postiže zamršivanjem vlakana; ponegdje i filc (njem. Filz). Od vlakana se najprije oblikuje koprena; intenzivnom mehan. obradbom (pokretanje, gnječenje, valjanje) na povišenoj temperaturi u vlažnoj i alkalnoj sredini vunena se vlakna zbog svoje ljuskave površine zamrse i povežu u cjelovit plošni proizvod. Vuni se mogu dodati i jeftinija pamučna, viskozna i umjetna vlakna do 50%-tnog udjela. Pust je cijenjen materijal za izradbu šešira i različitih dekoracijskih proizvoda, dijelova tradicijske odjeće i dr. Jednako kao i pri izradbi pusta, do pustenja vunenih proizvoda (odjeće) može doći tijekom njihova pranja, što je nepoželjna pojava jer se odjevni predmet pritom zgusne, smanji i izobliči gotovo do neupotrebljivosti. Što je vuna finija, to je sklonost pustenju veća. Zbog toga se vuneni proizvodi koji nisu posebno obrađeni pri održavanju i njezi ne peru u perilicama.

Tehnikom iglanja runastih tkiva od umjetnih vlakana koja nemaju ljuskavu površinu proizvodi se znatno jeftiniji iglani pust, pri čem se vlakna iz usporednih slojeva koprena poprečno povezuju mehan. zamršivanjem, do kojega dolazi ubadanjem igala. Iglani se pust pretežito rabi kao tehn. tekstil (npr. izolacijski materijal u građevinarstvu, podložni materijal za strojeve i strojne dijelove u industriji i sl.), pa se izrađuje od različitih vrsta vlakana, uključujući i ona dobivena od otpadnoga tekstila.

Citiranje:
pust. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 27. 1. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=51154>.