struka(e): iseljeništvo | lov i ribolov
Puretić, Mario
hrvatski izumitelj
Rođen(a): Sumartin na Braču, 26. VI. 1904.
Umr(la)o: Santa Barbara, California, 6. I. 1993.
ilustracija
PURETIĆ, Mario, mehanički koloturnik

Puretić (Puratić), Mario, hrvatski izumitelj (Sumartin na Braču, 26. VI. 1904Santa Barbara, California, 6. I. 1993). Iselio se u SAD 1929. Izumio je spravu za brzo i lako izvlačenje mreže iz mora, nazvanu Puretićev mehanički koloturnik (Puretic Power Block), koju je patentirao 1954. U hrvatskom ribarstvu njegov se izum upotrebljava od 1963. Zbog zasluga u ribarstvu proglašen je 1975. izumiteljem godine u SAD-u, počasnim građaninom Islanda, a od 1972. na kanadskoj novčanici od pet dolara nalazi se slika ribarskoga broda s njegovim koloturnikom.

Puretićev mehanički koloturnik, hidraulički pogonjen koloturnik sa žljebastim kotačem obloženim gumom, namijenjen brzom izvlačenju mreže plivarice iz mora. Visi iznad krmene palube ribarskoga broda, a pri izvlačenju mreže jedan njezin kraj prevuče se preko njega, pa se pogonjeni žljebasti kotač okreće te izvlači mrežu, uz minimalni ljudski rad, na palubu. Uveden je u sve ribarske flote svijeta u različitim veličinama i tipovima te je uvelike povećao produktivnost (povećan broj zapasivanja) u lovu tuna, srdela, inćuna, lososa i dr. ribe.

Citiranje:

Puretić, Mario. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/puretic-mario>.