struka(e):

provlačenje, tehnol. postupak u proizvodnji žica, vrpca, šipki, cijevi, profila i sl., uglavnom za promjenu promjera, debljine stijenke ili oblika početnoga poprečnog presjeka. Tim se postupkom obradbe metala deformiranjem postižu vrlo točne izmjere i glatka površina proizvoda, koja nerijetko nadmašuje čak i onu dobivenu postupcima poliranja, honanja ili lepanja. Materijal koji se provlači najčešće dolazi u obliku poluproizvoda; to može biti svežanj žice ili prethodno valjanjem pripremljeni profil. Postupak se provodi u strojevima za provlačenje (provlačilicama). Provlačilica za šipke i cijevi ima masivnu dugu klupu po kojoj kližu kolica s kliještima provlačeći šipku kroz matricu smještenu na kraju klupe. Pritom materijal očvršćuje, a glačanjem površine povećava se i njezina tvrdoća.

Provlačenjem se naziva i postupak obradbe materijala odvajanjem čestica, koji se najčešće primjenjuje za finu obradbu profilnih provrta, utora i vanj. profilnih oblika. Alat je igla za provlačenje, definirane geometrije reznoga dijela s više zubi, tako oblikovana da svaki sljedeći zub ima nešto veći presjek od prethodnoga. Cjelokupna obradba izvodi se jednim provlačenjem igle kroz prethodno načinjen provrt ili otvor, pri čem se igla giba samo pravocrtno, za razliku od razvrtanja kod kojega alat (razvrtalo) rotira.

Citiranje:

provlačenje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/provlacenje>.