struka(e):

perpetuum mobile [perpe'tu·um mo:'~] (lat.: neprestano pokretljivo), zamišljeni stroj koji se može beskonačno dugo kretati ne trošeći energiju i pritom još obavljati koristan mehanički rad. U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se izradi takav stroj. Premda su već u XVIII. st. mnoge znanstvene ustanove (npr. francuska Akademija znanosti) proglasile problem njegove izrade nerješivim, pokušaji da se ostvari nisu prestali do danas.

Perpetuum mobile prve vrste je stroj koji se protivi prvomu zakonu termodinamike. Prema tom zakonu nemoguće je energiju stvoriti ni iz čega, a moguće je pretvarati jedan oblik energije u drugi, kao npr. toplinu u mehanički rad i obratno.

Perpetuum mobile druge vrste je stroj koji nije u suprotnosti s prvim zakonom termodinamike, ali je u suprotnosti s drugim zakonom termodinamike. Prema drugom zakonu termodinamike moguće je dobiti mehanički rad iz topline samo ako u toplinskom stroju postoje dva spremnika topline različite temperature. Hlađenjem toplijeg i zagrijavanjem hladnijega može se dobiti samo dio energije u obliku mehaničkog rada. Količina iskoristive energije ovisi o temperaturnoj razlici spremnikâ. To znači da je nemoguć i stroj koji bez temperaturne razlike pretvara toplinsku energiju u mehaničku.

Citiranje:

perpetuum mobile. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/perpetuum-mobile>.