struka(e):

monitor (engl. < lat. monitor: opominjač, savjetnik).

1. Općenito, uređaj koji nadzire rad i stalno bilježi odabrane parametre nekoga sustava.

2. Uređaj za prikazivanje mirnih ili pokretnih slika s pomoću zaslona. Prvi se rabio zaslon katodne cijevi, kojemu su nedostatci glomaznost i velika potrošnja električne energije. Monitori s tekućim kristalima prevladavaju od 2007. za manje, a od 2014. za sve zaslone. Monitori s plazmom prevladavali su od 2007. do 2014. za zaslone kojima je dijagonala dulja od 76 cm.

Monitori se razlikuju prema mogućnosti prikazivanja boja (crno-bijeli monitor ili monitor u boji), veličini zaslona i razlučivanju. Crno-bijeli monitor prikazuje različite razine sivog, od bijelog do crnog, dok monitor u boji prikazuje sliku rabeći odvojene signale za crvenu, zelenu i plavu boju. Veličina zaslona monitora mjeri se dijagonalno, a razlučivost se iskazuje brojem elemenata slike (tzv. piksela, od engl. pixel) u vodoravnom i okomitom smjeru (npr. 1024 × 768), pri čem se većim brojem elemenata postiže bolja kvaliteta slike.

Računalni monitor rabi se za prikaz informacija obrađenih u računalu.

3. Oklopni ratni brod za operacije na plitkom obalnome moru i na rijekama. Namijenjen je za potporu primorskog ili riječnoga krila kopnene vojske, za uništavanje obalnih bitnica i prilikom desanta. Prvi takav brod po imenu Monitor pojavio se u Američkome građanskome ratu. Po njem se brodovi te klase zovu monitori. Značajke: niski, oklopljeni bokovi, oklopljena paluba, topovi u kulama i plitki gaz. Nedostatci: malena brzina i loša pomorska svojstva. Za I. svjetskog rata građeni su za bombardiranje plitke obale u Flandriji i u lagunama sjevernoga Jadrana. U II. svjetskom ratu sudjelovali su u uništavanju obalnih utvrda u sjevernoafričkom desantu i normandijskoj operaciji. Poslijeratni flotni programi ne predviđaju gradnju monitora, a stari su uglavnom rashodovani.

Citiranje:

monitor. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/monitor>.