Kolunić-Rota, Martin

ilustracija
KOLUNIĆ-ROTA, Martin, Karta okolice Splita, Venecija, 1571.
ilustracija1ilustracija2

Kolunić-Rota, Martin (latinizirano Martinus Rota Sibenicensis), hrvatski bakrorezac i kartograf (Šibenik, oko 1532Beč, 1582. ili 1583). Živio je i djelovao u Rimu i Veneciji, gdje se školovao i stekao ugled izrezujući u bakrorezu djela slavnih suvremenika: Michelangela, A. Dürera, Tiziana, Klovića i dr. U službi bečkoga dvora od 1568. radio je grafičke portrete habsburških vladara (Maksimilijan II., Rudolf II.), biskupa i papa (Pio V.), državnika (Cosimo II. Medici), portrete rimskih careva, znanstvenika i dr. ličnosti (A. Vrančić); izrađivao je također bakroreze s religijskim, alegorijskim i mitološkim sadržajem. U atlasu F. Valegija (iz 1573) objavio je bakroreze zemljopisnih karata, tlocrta i veduta gradova (Carigrad, Venecija, Rim) te povijesnih zbivanja (Bitka kraj Lepanta). Za hrvatsko je područje osobito značajna njegova kartografska djelatnost (srednja Dalmacija, okolica Splita, područje od Trogira do Omiša).

Njegovi bakrorezi (oko 150) i 6 crteža nalaze se u bečkoj Albertini, Valvasorovoj zbirci i Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Bogišićevoj zbirci u Cavtatu.

Kolunić se isprva oslanjao na kasnorenesansnu i manirističku tradiciju (škola M. A. Raimondija), a poslije na staronizozemske grafičare i A. Dürera. Njegovi radovi pokazuju sigurnost u crtežu, jasnoću kompozicije i savršeno vladanje grafičkom tehnikom, što ga svrstava u najveće bakroresce visoke renesanse u Europi.

Citiranje:
Kolunić-Rota, Martin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 26. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=32511>.