TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Furlani

ilustracija
FURLANI, raširenost furlanskoga jezika

Furlani, stanovnici talijanske pokrajine Furlanije jezično srodni Retoromanima u jugoistočnoj Švicarskoj (Graubünden) i u talijanskim Dolomitima. Uz talijanski služe se i furlanskim jezikom. Osim jezično, Furlani su uglavnom potpuno talijanizirani.

Jezik. Furlanski jezik pripada retoromanskoj podskupini zapadnoromanskih jezika, zajedno s međusobno prilično različitim dijalektima u švicarskom kantonu Graubündenu i u talijanskoj regiji Trentino-Alto Adige. Furlanskim se jezikom služi oko 700 000 ljudi u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Specifičnosti su čuvanje dočetnoga -s u množini imenskih oblika i u 2. licu jednine u konjugaciji, čuvanje suglasničkih skupina pl, bl, kl, gl i palatalizacija sljedova ka, ga. U sintaksi i osobito u rječniku ima mnogo starih njemačkih i slovenskih utjecaja. Glavni su dijalekti udinski, gorički, istočni, zapadni, nizinski i gornjofurlanski. Prvi pisani spomenici potječu iz XIV. st., ali se norma počela stvarati u XVII. st. na osnovi udinskoga dijalekta, s time da se osjeća jak utjecaj talijanskog standardnog jezika i dijalekata venecijanskog narječja.

Citiranje:
Furlani. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 6. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=20875>.