struka(e): agronomija

zaštićeni prostor, u agronomiji, prostor pokriven prozirnim materijalom u kojem se najčešće uzgaja povrće i ukrasno bilje kada uzgoj na otvorenom nije moguć (→ klijalište; staklenik; plastenik). U njem je moguće mijenjati vegetacijske čimbenike (toplina, svjetlo, vlaga zraka i tla, sastav zraka i tla). Svrha mu je: privremena zaštita kultura od hladnoće (rano proljeće, kasna jesen, hladniji dio dana), proizvodnja sadnoga materijala (presadnice, ožiljavanje reznica) te uzgoj kultura u cijelom vegetacijskom razdoblju, od sjetve (sadnje) do berbe. Za reguliranje mikroklime, u zaštićeni prostor ugrađuju se i uređaji za provjetravanje, zasjenjivanje, dopunsko osvjetljenje, povećanje koncentracije ugljikova dioksida, natapanje. Tla zaštićenih prostora povoljnijih su svojstava, a bilje se uzgaja i bez tla. (→ hidropon)

Citiranje:

zaštićeni prostor. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.6.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/zasticeni-prostor>.