tifus, trbušni, akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Salmonella typhi. Česta je u nerazvijenim zemljama svijeta, gdje obolijeva oko 12,5 milijuna ljudi na godinu. U nas te bolesti danas nema, ali se još uvijek javlja u nekim područjima Bosne i Hercegovine. Salmonella typhi je gram-negativna štapićasta bakterija, koja živi samo u čovjeku. Izvor zaraze su bolesnici, nerijetko oni s atipičnim ili laganim oblikom bolesti, te kliconoše. Kliconoštvo može biti dugotrajno, pa i doživotno (3 do 5% onih koji su preboljeli tifus ostaju trajni kliconoše). Čovjek se najčešće zarazi hranom ili pićem što ih je pripremila osoba koja salmonelu izlučuje stolicom. Opisane su i epidemije nakon kontaminacije vodovoda. Osobe koje putuju u visokorizična područja najčešće se zaraze konzumiranjem lokalne hrane. Kada bakterija dospije u čovjeka, ona se množi i širi krvlju. Inkubacija traje obično do 14 dana (može trajati i do 40 dana). U neliječenih osoba bolest prolazi nekoliko karakterističnih faza. U prvom tjednu temperatura se stupnjevito podiže (stadium incrementi), često uz opstipaciju. U drugom tjednu temperatura je stalno povišena (stadium acmis), pojavljuju se grčevi u trbuhu uz 3 do 4 kašaste stolice na dan te osip (rozeola, ljubičaste mrlje na trupu). U trećem su tjednu povećani jetra i slezena, a zbog bujanja limfnoga tkiva crijeva moguća su krvarenja ili perforacija. Ako nema komplikacija, u četvrtom tjednu bolesti temperatura obično jenjava i konačno pada na normalu (stadium decrementi). Karakteristični su kardiovaskularni simptomi tifusa relativna bradikardija i katkada dvostruki udarac pulsa te hipotenzija. Otkako se dijagnoza postavlja u ranijoj fazi bolesti te se primjenjuje antimikrobno liječenje, klinička se slika tifusa promijenila, pa se rjeđe nalazi povećanje slezene, rozeola ili crijevno krvarenje. Dijagnoza se postavlja nalazom uzročnika u krvi ili stolici. Trbušni tifus liječi se različitim antimikrobnim lijekovima (ciprofloksacin, ceftriakson, cefiksim, azitromicin ili kloramfenikol), pri čem se vodi računa o osjetljivosti Salmonella typhi na te lijekove, o dobi bolesnika, mogućnosti uzimanja lijeka kroz usta i dostupnosti lijeka. Sprječavanje zaraze moguće je na dva načina: izbjegavanjem zaražene hrane i vode te cijepljenjem. Osobama koje putuju u visokorizična područja cjepivo protiv tifusa može pružiti dodatnu zaštitu, a da bi se razvila imunost, potrebno je završiti s cijepljenjem najmanje tjedan dana prije putovanja. Cjepivo ipak ne pruža potpunu zaštitu, niti štiti od paratifusa.