struka(e): astronomija

Sagittarius A* (Strijelac A*, oznaka Sgr A*), astronomski izvor radiovalova udaljen od Zemlje oko 26 000 svjetlosnih godina, koji se nalazi na granici između zviježđa Strijelca i Škorpiona, oko 5,6° južno od ekliptike, u središtu Mliječne staze.

Prvi radiosignal iz tog smjera otkrio je Karl Guthe Jansky 1931. Daljnja promatranja pokazala su da je izvor radiovalova vruć, uskovitlani oblak plina. Američki astronomi Bruce Balick (r. 1943) i Robert Lamme Brown (1943–2014) otkrili su 1974. da se u plinu nalazi vrlo kompaktan nevidljiv objekt velike mase, a 1982. Brown ga je nazvao Sagittarius A*. Utjecaj objekta velike masa prepoznaje se po iznimno velikim brzinama kojima oko njega obilaze zvijezde. Dugogodišnja neovisna proučavanja elemenata putanja velikog broja zvijezda bliskih objektu, posebno zvijezde S2, omogućila su Reinhardu Genzelu i Andrei Ghez da sve točnije određuju masu Sagittariusa A*, za koju se trenutačno smatra da je 4,154 ± 0,014 milijuna puta veća od Sunčeve mase. Jedino trenutačno poznato objašnjenje uočenih svojstava Sagittariusa A* jest da je on supermasivna crna rupa. Za crnu rupu te mase gravitacijski ili Schwarzschildov polumjer iznosi približno 12 milijuna kilometara. Elektromagnetski valovi ne emitiraju se iz crne rupe već iz područja oko nje, blizu horizonta događaja, moguće iz akrecijskoga diska ili iz mlaza tvari izbačene iz diska.

Citiranje:

Sagittarius A*. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/sagittarius-a>.