struka(e): botanika
ilustracija
RUTVICE, vrtna rutvica, Ruta graveolens

rutvice (Rutaceae), opsežna biljna por. iz razreda dvosupnica. Obuhvaća oko 145 rodova s približno 1600 vrsta drveća, grmova i polugrmova, rjeđe zeljastih biljaka, raširenih pretežito u toplim područjima Zemlje. Cvjetovi su im dvospolni, najčešće pravilni, sastavljeni od čaške i vjenčića s 4 do 5 slobodnih ili sraslih latica i, najčešće, s dvostruko više prašnika te nadraslom, četverogradnom ili peterogradnom plodnicom s više sjemenih zametaka. Plod je tobolac, kalavac ili sočna boba. U hrvatskoj su flori zastupljeni rodovi jasenak, rutvača (Haplophyllum) i rutvica (Ruta). Vrtna ili smrdljiva rutvica (R. graveolens) raste u primorskim krškim područjima, a uzgaja se kao ljekovita biljka, poznata od ant. doba. Osebujna je mirisa zbog eteričnog ulja u žlijezdama smještenima na zeljastim dijelovima biljke. Primjenjuje se (najviše listovi) za liječenje anginae pectoris, bronhijalne astme, za poboljšanje vida i sluha, protiv bradavica i dr. Služi i kao začin, te dodatak alkoholnim pićima (npr. rakiji »travarici«). U rutvice se ubraja i drvo curryja (Murraya koenigii), tropska biljka prirodno raširena na području Indijskoga potkontinenta, a danas se naveliko uzgaja u Australiji. Listovi su osobito aromatični te se usitnjeni rabe kao zaseban začin ili u mješavini začina (→ curry). Porodici pripadaju i agrumi (mandarinka, naranča) koji se uzgajaju u nas.

Citiranje:

rutvice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 3.5.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/rutvice>.