struka(e): agronomija
ilustracija
PERŠIN, korjenaš, Petroselinum crispum ssp. tuberosum
ilustracija
PERŠIN, listaš, Petroselinum crispum ssp. crispum

peršin (Petroselinum crispum), dvogodišnje povrće iz por. štitarki (Apiaceae), podrijetlom iz područja oko Sredozemnoga mora. U prvoj godini uzgoja, od peršina korjenaša (P. c. ssp. tuberosum) za jelo se koristi korijen i list, a od peršina listaša (P. c. ssp. crispum) samo list. Upotrebljava se kao začinska i ljekovita biljka. Obiluje mineralima i vitaminima. Listovi sadrže najviše vitamina C od svega povrća (150 do 300 mg na 100 g svježe tvari). Uzgaja se izravnom sjetvom sjemena na otvorenom ili u negrijanim zaštićenim prostorima. Dobro podnosi hladnoću.

Citiranje:

peršin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 7.7.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/persin>.