maslinarstvo, grana poljoprivrede; proizvodnja plodova masline za preradbu u maslinovo ulje i konzerviranje za jelo. Na istočnoj obali Jadrana maslina se uzgaja više od 2000 godina. Potkraj XVIII. st. bilo je u Hrvatskoj oko 30 milijuna stabala maslina, a zbog različitih agroekonomskih čimbenika u XX. st., drastično se smanjio broj produktivnih stabala pa ih je 2003. bilo 3 460 000. Na hrvatskom jadranskom području maslina je najbrojnija voćarska kultura, a raširena je duž cijele obale, na površini od približno 28 000 ha. Današnja proizvodnja maslinova ulja i plodova za jelo ne zadovoljava potrebe potrošnje pa se oni uvoze. U svim razvijenim maslinarskim zemljama obavljaju se sustavna istraživanja sastava maslinova ulja radi unaprjeđenja proizvodnje ulja visoke kakvoće, zaštićenoga geografskog podrijetla. Danas je to temeljna odrednica međunarodne politike u razvoju suvremenoga maslinarstva. Ta je tendencija prepoznata i u Hrvatskoj pa se posljednjih desetak godina obnavljaju zapušteni maslinici i podižu novi na dobrim staništima, na suvremenim osnovama. Znatni se napori ulažu i u modernizaciju preradbe masline i plasmana proizvoda od masline. Razvojne studije pokazale su da se proizvodnja maslina u nas dugoročno može podignuti na 85 000 tona, odnosno na 15 000 tona ulja i 4500 tona stolnih maslina godišnje, tj. da su naše mogućnosti proizvodnje maslina oko četiri puta veće od današnje proizvodnje. U nekim priobalnim područjima, a posebice na srednjodalmatinskim otocima, maslinarstvo i turizam temelj su egzistencije stanovnika i u zapošljavanju stanovništva dobro se nadopunjuju. (→ maslina)