struka(e): kemija

kefalini (prema grč. ϰεφαλή: glava), fosfogliceridi etanolamina iz skupine fosfolipida. To su žućkaste amorfne tvari karakteristična mirisa i okusa, gotovo netopljive u vodi i acetonu, slabo topljive u etanolu, a dobro u kloroformu i eteru. Nađeni su u svim živim organizmima; glavni su sastavni dio živčanih vlakana i moždane tvari, sastojci su staničnih stijenki i membrana, gdje čine pregradnu površinu između polarnih i nepolarnih područja. Djeluju kao aktivna biološka sredstva, jer imaju hidrofilni polarni kraj i hidrofobnu komponentu (ester masne kiseline); zbog toga su emulgatori za masti i važni su za njihov metabolizam. Komercijalno se pripravljaju iz sojina lecitina.

Citiranje:

kefalini. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2025. Pristupljeno 11.4.2025. <https://enciklopedija.hr/clanak/kefalini>.