struka(e): tekstilna tehnologija
Jacquard, Joseph Marie
francuski tehničar i tkalac
Rođen(a): Lyon, 7. VII. 1752.
Umr(la)o: Oullins, 7. VIII. 1834.
ilustracija
JACQUARD, J. M., dvopotezni Jacquardov uređaj - 1. platinska uzica, 2. užište povezano s osnovnim nitima, 3. platine, 4. noževi, 5. kuke, 6. elektromagneti

Jacquard [žaka:'ʀ], Joseph Marie, francuski tehničar i tkalac (Lyon, 7. VII. 1752Oullins, 7. VIII. 1834). Usavršio tkalački stroj izumom za podizanje osnovinih niti s pomoću bušenih kartica. Prvi uređaj konstruirao je 1772. i usavršavao ga, uz teškoće zbog protivljenja i zavisti tvorničara, sve do 1808. Bio je to revolucionaran izum i velik doprinos tekstilnoj tehnologiji, koji je dao snažan zamah razvoju tekstilne industrije. Tkalački strojevi s tim uređajem, koji se nazivaju Jacquardovim (žakardnim) strojevima, bili su toliko uspješni da ih je već 1812. u Francuskoj bilo oko 11 tisuća, već za Jacquardova života u različitim zemljama i više od 100 tisuća, a rabe se i danas. Vrlo su prikladni za izradbu tkanina s bogato utkanim uzorcima, npr. za tkanje dekorativnih tkanina za namještaj, kravata, stolnih i podnih prostirača.

Jacquardov se stroj od drugih tkalačkih strojeva razlikuje po uređaju za tvorbu tzv. tkalačkoga zijeva, tj. otvora koji nastaje podizanjem osnovinih niti prije prolaska niti potke u procesu tkanja. Pojedine su osnovine niti uzicama povezane sa žičanim kukicama i podižu se kada kukice zahvate tzv. noževi koji se stalno gibaju gore-dolje. O tome kada će i koju kukicu nož zahvatiti i tako podići pojedinu osnovinu nit, na starijim su strojevima određivale bušene kartice prema zadanom uzorku. Smatra se da su to bili prvi strojevi kojima se upravljalo vanjskom programiranom memorijom. Na današnjim se strojevima kukice s osnovinim nitima podižu elektromagnetom, uz upravljanje računalom. (→ tkanje)

Citiranje:

Jacquard, Joseph Marie. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.7.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/jacquard-joseph-marie>.