struka(e): računalstvo
ilustracija
DISKETA, 1. zaštitna vratašca, 2. zaštitni oklop (s mekom tkaninom na unutrašnjoj strani), 3. magnetni medij s metalnim držaćem u sredini

disketa (franc. disquette, od grč. δίσϰος: kolut), okrugla ploča od plastike prevučena magnetskim slojem, namijenjena pohrani informacija pri radu s elektroničkim računalom. Prve su diskete, za razliku od tvrdoga diska (engl. Hard Disk), bile savitljive (engl. Floppy Disk), promjera približno 20,3 cm (8 in), zatim 13,3 cm (5,25 in). Kasnije je u općenitu uporabu uvedena disketa koja je razvijena 1980., prihvaćena 1987., a promjera je približno 8,9 cm (3,5 in). Smještena je u nesavitljivu plastičnom kućištu u kojem se može okretati. Umetanjem diskete u disketni pogon, automatski se otvaraju vratašca na kućištu kako bi disketi mogle pristupiti glave za čitanje i upisivanje.

Prve su se diskete prije uporabe trebale formatirati, tj. prilagoditi za upis; kasnije diskete dolazile su na tržište već formatirane po IBM-ovoj normi. Osnovne su značajke diskete gustoća magnetskog zapisa i kapacitet pohranjivanja informacija (obično 1,44 MB), te mogućnost zapisa s obiju strana diskete i visoka gustoća zapisa (engl. High Density, HD), što se zajedno obično označava s 2HD. Pojavom snimljivih optičkih diskova (CD, DVD), te USB-memorija, diskete su se prestale upotrebljavati.

Citiranje:

disketa. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 28.5.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/disketa>.