Leksikografski zavod Miroslav Krleža Frankopanska 26, Zagreb tel.: +385 1 4800 332 tel.: +385 1 4800 392 fax.: +385 1 4800 399
urednistvoHE@lzmk.hr
bromatologija (grč. βρῶμα, genitiv βρώματος: hrana + -logija), znanost o hrani, živežnim namirnicama i uživalima. Temelji se na istraživanju fiziologije ljudske prehrane, izmjene tvari, sastava, građe i hranidbene vrijednosti pojedinih živežnih namirnica te njihova djelovanja na ljudski organizam. Bromatologija pruža znanstvene podloge prehrambenoj industriji u nalaženju optimalnih metoda priprave, preradbe i čuvanja hrane s obzirom na promjene hranidbene vrijednosti, prirodne obojenosti, arome i estetskog izgleda. (→ konzerviranje; namirnice; prehrambeni proizvodi)
bromatologija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2025. Pristupljeno 5.4.2025. <https://enciklopedija.hr/clanak/bromatologija>.