struka(e): kemija

anilin (njem. Anilin, od port. anil: biljka indigo < arap. an-nīl < sanskrt. nīlī: indigo, nīla: tamnomodar), aminobenzen, fenilamin, C6H5NH2, bezbojna uljasta tekućina karakteristična mirisa, vrelišta 184 °C, ledišta – 6 °C, netopljiv u vodi, lako topljiv u alkoholu, eteru i kiselinama (s kojima pritom stvara soli); otrovan. Ima ga u katranu kamenog ugljena, tehnički se dobiva redukcijom nitrobenzena željezom i razrijeđenom solnom kiselinom. Veoma je važna sirovina za proizvodnju sintetskih (anilinskih) bojila (→ anilinske boje), lijekova, sredstava za zaštitu bilja itd.

Citiranje:

anilin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 27.11.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/anilin>.