struka(e): prehrambena tehnologija

rum (engl., skraćeno od starijega rumbullion), žestoko alkoholno piće koje se dobiva destilacijom prevrele komine (→ kom) s 18 do 20% šećera, pripremljene od melase i sirovoga soka šećerne trske. Pri spontanoj fermentaciji u prisutnosti zraka razvijaju se tzv. oksidativni kvasci, pa prevrela komina sadrži mnogo organskih kiselina (mravlja, octena, maslačna, limunska, jabučna), koje djelomično prelaze u destilat. Destilat je bezbojan, sadrži 74 do 78% etanola, a neugodan miris potječe od maslačne kiseline. Tijekom dozrijevanja u hrastovim bačvama (do 3 godine) slobodne organske kiseline stvaraju s etanolom i višim alkoholima estere, neugodan miris nestaje i rum dobiva ugodnu, specifičnu aromu. Dozreli se destilat razrjeđuje vodom, a dodatkom prženoga šećera rum dobiva karakterističnu smeđecrvenu boju. Neobojeni destilat razrijeđen vodom tzv. je bijeli rum. Pravi rum proizvodi se u zemljama gdje uspijeva šećerna trska. To su ponajprije male otočne države u Karipskome moru (Kuba, Jamajka, Haiti, Puerto Rico) te na Antilima (Martinique, Barbados, Trinidad). Umjetni rum ubraja se u umjetne rakije, a proizvodi se i u nas od etanola, vode i esencija koje sadrže etilni ester maslačne kiseline, vanilin i dr.

Citiranje:

rum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 14.11.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/rum>.