STRUKE:

mrežni kolačić

mrežni kolačić (engl. cookie), mala tekstovna datoteka s informacijama o aktivnostima i postavkama korisnika, koja se na njegov uređaj (računalo, mobitel i sl.) pohranjuje prigodom posjeta pojedinoj mrežnoj stranici; kadšto samo kolačić. Kolačiće je osmislio 1994. Lou Montulli kako bi se korisniku olakšalo korištenje internetskom trgovinom. Danas im je i dalje glavna namjena tehničke naravi, usmjerena jednostavnosti pristupa i služenja mrežnim stranicama (npr. automatsko popunjavanje obrazaca i dr.). Pojedine informacije koje kolačići pohranjuju administratorima i vlasnicima mrežnih stranica služe i za praćenje preferencija korisnika radi unapređenja usluga, ciljanoga marketinga i dr.

Kolačić najčešće čini tek nekoliko podataka, poput internetske domene podrijetla, identifikacije korisnika, datuma isteka kolačića i sigurnosne oznake. Kolačići se razlikuju prema datumu isteka pa jednokratni kolačić nema datum isteka i izbriše se pri zatvaranju internetskoga preglednika, a ustrajni kolačić poslužitelju dostavlja informacije pri svakom povratku na mrežnu stranicu. Radi sigurnosnih prijetnji, poput krivotvorenja ili zlonamjernoga neovlaštenog korištenja identitetom korisnika, kolačići mogu sadržavati sigurnosna svojstva: sigurni kolačić prenosi podatke samo putem kodiranog internetskog protokola (HTTPS), HTTP kolačić nema mogućnost pristupa sa strane korisnika (pristupiti mu može samo poslužitelj), a kolačić prve strane prenosi podatke samo unutar internetske domene s koje je postavljen.

U svrhu marketinga rabe se kolačići treće strane koji se postavljaju s internetske domene različite od one koju korisnik posjećuje, superkolačići koji potječu s vršne domene (.com, .org i sl.) i tzv. zombi-kolačići koji se automatski obnavljaju nakon brisanja. Te vrste kolačića mogu narušavati privatnost korisnika jer razmjenjuju podatke sa skrivenim poslužiteljem, velikim brojem poslužitelja ili ih je veoma teško izbrisati. Zbog mogućnosti zloporabe kolačića, u Europskome parlamentu i Vijeću Europske unije 2002. donesena je Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama, kojom je prihvaćanje kolačića odluka korisnika, a u Hrvatskoj su odredbe direktive od 2011. ugrađene u Zakon o elektroničkim komunikacijama.

Citiranje:
mrežni kolačić. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 12. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70676>.